BBQ-en kan eigenlijk iedereen. Maar als je kennis hebt van de verschillende technieken wordt het resultaat alleen maar beter. Daarom op deze pagina technieken, tips en tricks voor alle koks.
Basis tips
Voor we starten met de tips geen we eerst inspiratie opdoen met een video van Jord Althuizen. Jord is een voormalig wereldkampioen Barbecueën.
Direct of indirect grillen
Indirect grillen
Indirect grillen betekent dat het vlees niet direct boven de kooltjes of de gasvlam wordt geplaatst. Hoe je dit precies doet hangt af van het type barbecue dat je gebruikt. Maak je gebruik van kolen dan kun je de kooltjes naar één kant verplaatsen en het vlees aan de andere kant positioneren, zoals op de afbeelding hiernaast. De methode wordt vooral gebruikt bij grote stukken vlees. Door indirect te verwarmen zal het vlees aan de binnenkant langzaam garen maar aan de buitenkant niet verbranden.
Direct grillen
Bij direct grillen wordt het vlees direct boven de warmtebron geplaatst. Je doet dit bij dunne gerechten die geen lange bereiding nodig hebben of om gerechten eerst te bruinen voordat je overgaat naar de indirecte methode.

Groenten grillen
Naast vlees is het ook heerlijk om groenten te grillen. Voor het beste resultaat moet je wel een bepaalde werkwijze hanteren en bovendien zijn niet alle groenten geschikt voor de gril. Hieronder de beste tips.
Groenten die het goed doen op de grill:
- asperges (witte en groene)
- wortelen
- bloemkoolroosjes
- courgettes
- aubergines
- prei
Probeer de groenten vooral niet gaar te krijgen op de BBQ zelf. Dat gaat je namelijk nooit lukken zonder een zwarte bende.
Voor je de groenten op de bbq legt kun je het beste de groenten eerst blancheren. Blancheren is kort koken.
Ga als volgt te werk:
- Schil de groenten
- Blancheer de groenten in een ruime pan met kokend water met wat zout
- Koel ze meteen af in (ijs)koud water
Houd de volgende blancheer-tijden aan:
- Groene asperges: 1 minuut
- Witte asperges: 8 minuten
- Wortelen: 3 minuten
- Bloemkoolroosjes: 5 minuten
Op de BBQ:
- Besprenkel de groenten met wat zachte olijfolie.
- Bereid ze op de gloeiendhete BBQ tot je grillsporen ziet.
TIP: voor een extra punch leg je een blokje eiken- of beukenhout aan de zijkant tussen de kolen.
Serveer de gegrilde groenten bijvoorbeeld met wat speltpasta, mozzarella en/of zelfgemaakte (pesto)dressing en natuurlijk een smakelijk stokbrood.
